Met de camper naar Zuid-Holland.


Achteraf geschreven.

De geheimen van Holland, als het aan ons ligt willen we ze allemaal gaan ontdekken. Er is in ons landje zo veel te zien, als het weer maar mee zit zeggen de meeste mensen er dan achteraan. Nu wil het geval dat het de komend dagen heel erg mooi weer gaat worden, dus we blijven heerlijk in Nederland. Zuid-Holland is de streek die we gaan ontdekken.



De geheimen van Holland: Delft.

Zaterdag 17 juni. De weersvooruitzichten voor Nederland zijn geweldig. Er komt een week aan met tropische temperaturen, voor ons is de keuze dan niet moeilijk. We hebben namelijk de afgelopen week nogal heen en weer gefietst op "Weeronline" tussen verschillende Europese bestemmingen. Maar we blijven dus lekker in ons mooie Holland. Met de camper gaan we naar Delft. Het gebied tussen Delft, Vlaardingen, Schiedam en de kassen van het Westland is een van de oudste poldergebieden van Zuid-Holland. Om dit mooie poldergebied te verkennen overnachten we op "Camping Delftse Hout". De ontvangst is aller hartelijkst en we worden overladen met folders en plattegronden om onze tropische dagen door te komen.

Zoals Parijs zijn Eiffeltoren heeft, die vanaf elk punt in de stad te zien is, zo heeft Delft zijn Nieuwe Kerk. Waar je in Delft ook loopt of fietst de toren van deze laatgotische kruisbasiliek is overal te zien. Als je Delft zegt, zeg je Oranjes: ze horen bij elkaar. In de Nieuwe Kerk liggen de nazaten van Willem van Oranje. Maar Delft heeft meerdere oude bekende onderdak gegeven, Hugo de Groot, Antoni van Leeuwen en natuurlijk Johannes Vermeer.



Delfts Blauw.

Wat we ook niet mogen vergeten is het Delfts Blauw. Dit aardewerk met de blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en is dat nu nog steeds.

Als we de camper op de plek hebben staan gaan we eerst Delft in. Het oude centrum is nog geen tien minuten fietsen. We vallen midden in de wekelijkse Brocante markt. Prachtig. We kijken onze ogen uit. De grachten, monumentale panden, eeuwenoude gevels en de studentikoze sfeer, we vinden het geweldig. Het beloofd een mooie week te worden.



De meisjes van Vermeer.

Zondag 18 juni. Tijdens onze tocht door de oude binnenstad van Delft worden we overvallen door een prettig gevoel. Wat het precies is weten we niet, maar het voelt goed. De stad heeft iets (Delft heeft heel veel zullen we later ervaren). Delft heeft een prachtige historische binnenstad, Delft heeft als bijnaam de Prinsenstad. En Delft heeft de historische Johannes Vermeer. Vandaag gaan we de stad verkennen en fietsen eerst via de ‘Oostpoort’ langs de buitengracht een rondje om Delft. We komen langs ‘Molen de Roos’ en langs het nieuwe stadskantoor en treinstation. De herinrichting van de spoorzone nadert zijn einde en daar zijn de Delftenaren erg blij mee want ze zitten inmiddels al meer dan tien jaar in de rotzooi. Via een klein steegje komen we uit op ‘De Oude Delft’ dit is de oudste gracht in Delft. De gracht loopt in noord-zuidelijke richting en snijdt door het westelijk deel van de binnenstad. Een eeuwenoude gracht met aan beide zijden prachtige oude historische herenhuizen. Dit aanzicht maakt ons verliefd.



Verliefd op Delft

Slenterend door de stad laten we ons overmeesteren door de schoonheid. Veel koopmanshuizen, hofjes en straatjes zijn bewaard gebleven. Op de “Beestenmarkt” werden ooit koeien en schapen verhandeld, nu is het een plein met veel horeca. Het plein lijkt als twee druppels verf op ‘Place du Tertre’ in Parijs, we zoeken een plekje op een terras en genieten van alles om ons heen. De Oude en Nieuwe kerk trekken duizenden toeristen naar de markt. Wij lopen een stuk van de wandeling “Johannes Vermeer” de route loopt langs plekken waar hij woonde en werkte en die inspiratiebronnen waren voor zijn schilderijen.

Veel doeken van de Delftse schilder gaan over de liefde en over meisjes. Slapend meisje, Brief   lezend meisje bij het venster, Het melkmeisje, Meisje met de rode hoed, Meisje met de fluit en natuurlijk zijn bekendste: Meisje met de parel. Na alle indrukken die we vandaag opgedaan hebben fiets ik met mijn ‘meisje’ terug naar de camping.



 Rondje Rotterdam.

Woensdag 21 juni. Rotterdam, een wereldstad op fietsafstand. Langs camping 'Delfse Hout' loopt een prachtige fietsroute naar oa. Rotterdam. Het is heerlijk weer en we hebben er zin an. Het eerste stuk van de fietsroute loopt door een prachtig natuur gebied, we genieten volop. Er zijn mooie stukken natuur te vinden in de Randstad, een voorbeeld daarvan is de polder tussen Zoeterwoude Dorp, Voorschoten, Leidschendam, Nootdorp en Zoetermeer.

De fietsroute die wij vandaag rijden is een route met kanalen, kreken en mooie weilanden maar ook met schitterende poldermolens. Een voorbeeld zijn de Ackerdijkse Plassen. Na een dik uur fietsen naderen we het drukke Rotterdam, fluitende vogeltjes worden nu toeterende auto's. En weg is de mooie groene natuur, welkom in de grote stad. Rotterdam is een internationale stad aan het water, en die ons zo blijkt later zal verwonderen.

Via het Hofplein en de Coolsingel rijden we de stad binnen. We stoppen als eerste op het stadhuisplein. Hier begint het 'rondje Rotterdam'. Het Stadhuisplein is het populairste uitgaansgebied in Rotterdam. Op dit grote autovrije plein aan de Coolsingel tegenover het statige Stadhuis van Rotterdam kun je zeven dagen per week een terrasje pakken, een hapje eten of uitgaan.

We kijken wat rond en besluiten om verder te gaan en parkeren onze fietsen 'op' de Koopgoot. De Koopgoot is eigenlijk per ongeluk ontstaan, het gedeelte was bedoeld als uitgang van het metrostation Beurs. De verdiepte winkelpassage is ontworpen door de architect Pi de Bruijn, het verbindt de twee belangrijkste winkelstraten, de Lijnbaan en de Hoogstraat. De naam 'de koopgoot' ontstond na loop van tijd. Na een heerlijke kop koffie lopen we naar een nieuw Rotterdams hoogte punt: de Markthal.Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur.



Winkelen onder het grootste kunstwerk van Nederland.

In de markthal.

Als we buiten op een bankje zitten zien we een toeristenstroom richting de markthal trekken. 'De markthal heeft het allemaal', is een slogan op een grote banner boven de ingang. Van dagverse vis tot bijzonder gevogelte, van cappuccino tot kaas, van Surinaams tot Zaans, van ijskraam tot biologische groenten. We kijken onze ogen uit, restaurantjes en cafés op de begane grond en op de eerste verdieping, een supermarkt en een ruime parkeergarage in de kelder. Zoals gezegd de markthal is zeker een bezoek waard. We nemen een Surinaams broodje en intussen genieten we van het fel gekleurde plafond. Met recht het grootste kunstwerk van Nederland.

Wat voor ons ook herkenbaar is zijn de kubuswoningen. Piet Blom kreeg de opdracht om op bijzondere wijze een brug te bouwen over de Blaak naar de Oude Haven. Dat werden dus de kubuswoningen, we wandelen er tussendoor en volgen het mooie lijnenspel.Vanuit de moderne kubuswoningen loop je de Oude Haven in. Historische schepen liggen te dobberen in het water, een groter contrast is er niet. We vergapen ons in de eerste plaats aan de skyline van Rotterdam. Het volgende hoogtepunt is letterlijk het hoogtepunt van Rotterdam: de Erasmusbrug.Een ontwerp van Ben van Berkel. De brug kreeg de bijnaam 'de Zwaan'. We besluiten de dag met een tochtje per waterbus. De ideale manier om, de Cruise Terminal, Hotel New York, de Ms Rotterdam en de Euromast te bekijken vanaf het water. De warmte van vandaag dwingt ons tot rust. We moeten ook nog terug fietsen. Na een lekker ijsje zoeken we de fietsen weer op en vervolgens fietsen we terug naar de camping.



Leiden een stad met vele gezichten.

Vrijdag 23 juni. We hebben onze uitvalsbasis in Delft verlaten en zijn daarom neergestreken in Noordwijk. 'Camping La Parage' heeft nog net een plekje voor ons vrij, wij zijn er blij mee. Vanaf deze camping is het ideaal om een bezoek te brengen aan Leiden. Het is heel druk op de campings aan zee terwijl wij dachten dat het rustig zou zijn. Het lijkt wel of de mensen niet meer het land uit gaan. Maar ook wij hebben nu gekozen om met dit mooie weer niet naar het buitenland te gaan. We genieten van de'Geheimen van Holland'. Vandaag gaan we met de bus van Noordwijk naar Leiden. Bij de VVV kopen we een route kaart met de hofjes wandeling.



Leiden en zijn hofjes.

De 35 hofjes in de binnenstad zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar het stadslawaai is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Op de plattegrond staan 17 van de mooiste.

De hofjes in Leiden werden op kleine stukjes grond gebouwd die nog overgebleven waren tussen de huizenblokken. Ze liggen veelal in het oude historische centrum. Op een terras beginnen we de route met eerst een kop koffie en een stuk appelgebak tenslotte hebben we vakantie. Als we aan de wandel gaan en enkele hofjes hebben bekeken merken we dat er veel hofjes door studenten worden bewoond. Je voelt hem al aankomen... Maar gelukkig zijn de meeste hofjes een oase van rust en schoonheid. Als eerste ontdekken we het St Salvatorhofje uit 1639, een hofje waar alleen vrouwen wonen. De meeste hofjes zijn naar hun stichter genoemd en hoe rijker deze stichter was hoe fraaier de toegangspoort werd. Bij het betreden van de hofjes behoor je wel enige privacy in acht te nemen ten aanzien van de bewoners. Het het mooie weer is het een genot om 'Lopend door Leiden' de stad te ontdekken. Leiden heeft het hoogst aantal musea van Nederland, en allemaal op loopafstand.

De Haarlemmerstraat waar we nu in lopen is de langste winkelstraat van Nederland. We zoeken een leuk terrasje op voor de lunch en laten het ons goed smaken. Een goed manier om de opgedane calorieën weer te verbranden is het beklimmen van de steile trap die naar 'De Burcht' loopt. De burcht staat hoog boven de stad op een kunstmatige heuvel. Vanaf de Burcht heb je een mooi uitzicht over de stad we zien de oude 'Meelfabriek' en de imposante laatgotische 'Hooglandse Kerk'.



De Lakenfeesten.

We vallen met de neus in de boter dit weekend beginnen de Lakenfeesten in Leiden. De Lakenfeesten horen bij Leiden, zoals Prinsjesdag bij Den Haag.

De feesten hebben een lange ontstaansgeschiedenis, die terug te voeren is op de hoogtijdagen van de Leidse textielnijverheid. Vier dagen lang verandert de stad in een festival vol met optredens, evenementen en gezelligheid. Hoogtepunt zijn: de Peurbakkentoch, de Dragonboatraces, en het gezellige Bierfestival op het Hooglandse Kerkplein. We blijven nog even nagenieten van deze prachtige stad, de sfeer met ludiek versierde boten op grachten vinden wij geweldig. De muziek, de zon en de fleurig verklede studenten weten de sfeer goed te raken.